divendres, 11 de gener del 2008

SANT SEBASTIA I CAL SAMSÓ

Sant Sebastià es celebra degut a que fa molt anys es van produir unes epidèmies que feien que els nens es posessin malalts i es morien. Davant de tanta mortalitat infantil, la gent d'Olesa va decidir fer un VOT GENERAL DE POBLE a Sant Sebastià perquè els nens no es posessin més malalts. Van prometre que el dia de Sant Sebastià els nens i nenes anirien a missa tant si estaven bons, com malalts, refredats o coixos... Els portarien a missa el dia 20 de gener, tan si com no per honorar el Sant.
Aquest dia s'ha acabat convertint en una tradició que es celebra amb molt d'entusiasme.
A Olesa és festa local i homes i dones que ara ja no hi viuen, demanen festa a la feina per compartir aquest dia amb el seu poble.
A l'església es reparteix pa beneït i una estampeta com les que podeu veure a les imatges.
Però què hi pinta aquí, la família de Cal Samsó?
Doncs, com que quan va començar tot això l'any 1894 la família de Cal Samsó va decidir d'administrar la festa (vol dir que l'organitza, la paga...) són ells mateixos encara qui, avui en dia, s'encarreguen que l'església estigui a punt i es responsabilitzen de les despeses del pa beneït i les estampes. Per això se'ls hi diu ADMINISTRADORS.
La senyora Maria Rosa de Cal Samsó també ens ha explicat que aquesta és una festa dedicada exclussivament als nens, que abans es rifava un tortell i que l'any 1994 es va celebrar el centenari.